top of page

Havnasangen - og historien bak sangen

Frøydis og Reidar Fjeld, mine svigerforeldre, var nygifte sommeren 1947. De var bedt på seiltur i finværet. Sola varmet i meste laget og svigermor fikk rett og slett solstikk, og trengte legetilsyn. Derfor la båten om den planlagte kursen, og seilte inn til Havna, på Tjøme. Den gangen var det Karen Appelsvold som eide Havna hotell – sammen med sin mann, Ole. De hadde en tid tenkt tanken å selge stedet, og enden på visa var at Reidar inngikk en avtale om å kjøpe sommerhotellet, med den tilhørende bondegården og eiredommen rundt.

Da Reidar og hans mor kjøpte Havna, hadde Karen og Ole Appelsvold drevet stedet siden 1910. Ole var opprinnelig bonde fra Toten, og drev også gårdsdrift på Havna. Liksom mange fastboende på Tjøme, leide Appelsvolds ut husrom til de tilreisende badegjestene. Geskjeften var såpass vellykket at de utvidet og etablerte hotelldrift.

I mine svigerforeldres tid var det også gårdsdrift på Havna, men nå tatt hånd om av en egen gårdsbestyrer. På gården var det blant annet hester, griser, høns og kalkuner. Der hvor campingplassen er i dag, var det i sin tid hestehage, og det som i dag er direktørbolig, var den gang fjøs. Hotellet hadde egen frukthage med både eple- og pæretrær. Innhøstingen sto vernepliktige fra Mågerø for.

I 1969 brant det ærverdige trehotellet ned. I dag gjenstår kun en av bygningene fra hotellet mine svigerforeldre overtok i 1947. Det er bygningen som har blitt kalt «Peisen» - bygningen som i dag drives som «landhandleri» sommerstid. Havna ble etter hvert solgt. Nye eiere overtok og nye bygg kom på plass.

Det er stadig stor tilstrømning av turister til Havna, men mange har nok varme minner fra den tiden da hotellet var et sommerhotell, et sted med god mat og drikke og levende musikk i dansesalen. Jeg opplevde aldri min svigerfar som hotellvert, men har gjentatte ganger fått høre at han uten unntak avrundet danseaftenene på Havna ved at han steppet inn i orkesteret, overtok trommestikkene og selv sang Havnasangen – sammen med sine sommergjester. Sangen hadde han skrevet selv. Stadig møter jeg mennesker som setter i gang å synge Havnasangen, når de blir klar over min tilknytning til stedet.

Vi fant, ganske tilfeldig, et opptak av Reidar, der han synger sangen. For noen år tilbake laget jeg en plate, godt hjulpet av musikeren og lydmannen Espen Gjelstad Gundersen. Resultatet ble Havnasangen, fremført av både Reidar Fjeld og hans svigerdatter, med andre ord det gamle opptaket og en nyinnspilling med meg.

Utvalgt innlegg
Kom tilbake om en liten stund
Når innlegg er publisert, vil du se dem her.
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page