top of page

Seljåsen dyretrall og trollevers - låvesvalen


Her er episoden om låvesvalen, fra barne-TV-serien min - Seljåsen dyretrall og trollevers. Hver av de ti episodene var bygget opp etter en fast mal - først et lite innblikk i livet på det lille gårdsbruket vårt - der det alltid ble vist noen av husdyra. Det var et solid mangfold av dyr vi hadde på gården: katter, bikkjer, hester, griser, villsvin, høner, ender, fasaner, duer, kaniner -(over 150!), sauer ... men først og fremst hadde serien oppmerksomhet om ulike ville dyr som levde i nærområdet til Seljåsen - småbruket utenfor Arendal. Jeg hadde vel den gangen noen tanker om å vise dyr som kanskje ikke var de vanligste å presentere i barne-TV (som padde, flaggermus, buorm...) Hver episode hadde dermed fokus på ett bestemt vilt dyr. En sekvens som også gikk igjen var møtet med de to tussene som bodde i ei gruve nær gården. Området rundt Arendal har flere nedlagte jerngruver - vi gjorde faktisk opptak i gruva på eiendommen til Jon Fløistad ( den gang fylkesordfører i Aust-Agder). Den ene tussen var skuespilleren Tom Hugo Nielsen - den andre var meg selv. Tussene var vennene til både barn og dyr på Seljåsen, og hjalp til som best de kunne for at disse skulle ha det bra.

Låvesvaler var det flust av på Seljåsen. Reirene lå på rad og rekke oppå bjelkene på låven. Hele sommeren hadde vi selskap av disse smekre skapningene som i svimlende fart fór gjennom lufta. I boka som heter det samme som TV-serien og plata (Seljåsen dyretrall og trollevers) var det sangtekster og noter, samt noen fortellinger på rim, som handlet om de ulike ville dyrene. Fortellingen om låvesvalen handlet om Kapombo som sang sin afrikanske sang, litt trist og nedstemt, fordi han savnet hjemlandet sitt. Det endte godt, for svalene hadde også sin tilhørighet til Afrika - de hadde jo vært der vinteren igjennom - og kunne selvsagt trøstesynge sin afrikanske svalesang for Kapombo. Kapombo finns også i virkeligheten. Kapombo Katjivena - takk for at du bidro i filmen fra Seljåsen! Og takk til Jan Fekjan og Pål Thomas Sundhell som laget de vakre illustrasjonene i bok - som også dukker opp i filmen.

Utvalgt innlegg
Kom tilbake om en liten stund
Når innlegg er publisert, vil du se dem her.
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page